Friday, 26 May 2017

Photoshop : Kenapa warna font tak boleh tukar?

Hai assalamualaikum , nak buat tutorial sikit meh. Hhehe. Tadi tengah dok edit header dekat photoshop tu , stres gila sebab tak boleh tukar warna font. Dah highlight bagai dah tapi hasil tetap sama. Dia mantain kaler grey. 

Last- last aku jumpa signal ni kat tepi pop up kaler tu. Dia cakap "WARNING! OUT OF GAMUT FOR PRINTING!" Aduh aku tak tahu pape pulak pasal gamut gamut ni. Amenda la. Pastu tanya la google , dia bagitahu Gamut Colour ni sebenarnya ;

A gamut is the range of colors that a color device can display or print. A color that may be displayed on your monitor in RGB may not be printable in the gamut of your CMYK printer. For instance, the nice blue on your monitor that prints as purple.

Maksud dia photoshop ni dia ade kaler management dia yang tersendiri la. Maksudnya , dia ade julat or range yang tersendiri la. Kot? Aku cakap apa yang aku paham je la ye hhaha.

Gamut Warning
Erm , bila  dah jadi macam ni memang tak boleh nak tukar ler ke kaler yang kita nak kan?


Aku dah tukar ke kaler biru tapi still warna grey. Masalah betul la.
Cara nak atasi korang buat camni. As simple as abc hihi :)

VIEW  > GAMUT WARNING

Unchecked Gamut Warning


Yayyy , pastu try highlight sekali lagi perkataan yang nak ditukar. And tengok dapat tak?

sekian hihi assalamualaikum



Ramadhan / Syawal 2017 Giveaway by Kasihkuamani

klik banner untuk join!

Hadiahnya
1. 8 set sampul duit raya & kad raya untuk 8 orang pemenang.
2. Hadiah saguhati untuk 12 orang pemenang iaitu kiriman kad raya dari Sha.
Jumlah hadiah = 20 pemenang

Jum semua join segmen ni !



Wednesday, 17 May 2017

Nak Balik Klate!!!!

I've only stick to one reason why am I really wanna back home! I miss my ma and abah very much. Can't describe with action how much I miss them. Rindu nak bermanja-manja ngan abah, nak peluk ma! Walaupun aku tahu aku ni seorang kakak dan perangai aku macam anak bongsu. Erh biarlah! I am still and always will be their princess :) ~hhihi mohon jangan kecam saya!

Cinta Hati Dunia Akhirat
Aku cuma rindu diorang. Kalau call pun still tak boleh luahkan perasaan tu. Mixed feeling! 

Tak mungkin bisa ku hidup tanpa kasih sayangmu MA :')


Abah bilang: "Diuji dengan kekayaan lebih berat tanggung jawabnya ketimbang dikasih cobaan dengan kemiskinan.."

Ma bilang: "Berkata jujurlah selalu nak... Dengan begitu engkau tidak perlu mengingat apa yang telah kau katakan"..

Abah, aku sadar di setiap laranganmu, engkau mencoba melindungiku dari hal2 yang buruk.. Maafkan aku abah jika selalu membantah laranganmu..

Terima kasih Abah, untuk nasihat sederhana namun begitu bermakna dalam segalanya.

Hm . Ya ALLAH. Kau luaskan pintu rezeki untuk mereka Ya Allah. Haramkan api neraka daripada mereka Ya Allah.


Sama-sama lah kita doakan yang baik-baik untuk mak ayah kita. 
Assalamualaikum..





All Rights Reserved by AUNI LIYANA