Tuesday, 7 February 2017

Kenapa folder dalam pendrive/etc jadi shorcut file?

Hai assalamualaikum.
Pernah tak korang ada masalah macam ni. Pendrive aku selalu jadi camni. Ini disebabkan sama ada laptop or pendrive korang ade masalah. Masalah itu ialah VIRUS SHORTCUT. Actually , aku sangat-sangat benci virus jenis ni sebab bagi masalah pada lab report aku lah, assignment lah and so on. Bila aku cucuk pendrive aku , zerkkkkkkkpppppppppp , semua folder aku jadi shortcut. Then , bila jadi macam tu , ni lah cara yang aku buat.

1) cara tiptop , korang kena install VIRUS SHORCUT REMOVER. senang je , nanti dia buang semua virus yang dijangkiti tu. Korang type je kat google ye. Hehee
2) cara manual , cara yang aku selalu duk guna huhu. Show hidden file (sebenarnya , virus ni menyebabkan folder kita dihide and dishortcutkan) . So , korang kena show la folder tu. Ikut step kat bawah ye. Bila dah show nanti , folder kita yang hilang tu (dalam pendrive) akan ade dalam satu folder baru yang dinamakan "TRASHES". Automatik dia keluar!

  • korang kena buka dulu folder document , bukak je mana-mana, takde masalah.
  • then , follow je apa yang aku buat kat bawah ni, harap korang paham ye hhihi


Dah ikot semua ni , korang bukak je mana-mana folder. dia akan keluar folder yang terhide disebabkan virus tadi. Folder tu dia macam kabur-kabur sikit huhu biasalah hidden kan. 
Wallahulam. tak tahu tnya ye :)

Saturday, 3 September 2016

Universiti Malaysia Perlis

Assalamualaikum kawan-kawan siber ku sekalian. Seriusly , rindu bebenar dengar korang. Tapi, aku dah register masuk u haahaa setelah lama bersarang di rumahku syurgaku. Aku mendaftarkan diri sebagai salah satu siswazah dekat Universiti Malaysia Perlis atau lebih dikenali sebagai UniMAP. Aku ingat UniMAP ni ade satu je kampus yang besar but ada banyak lagi kat luar. Aku ditempatkan dekat sempadan Thailand maaaa.. Hahaaa. Tapi tak lah dekat sangat weh. Kampus aku diberi nama UNICITI ALAM. But wow double wow, sangat okay uniciti alam ni dengan facilities yang dah sedia ada kat Uniciti. Tak perlu keluar nak cari duit , cari makan. Sebut je nak apa , kau dapat. Meh aku belanja gambar sikit -

Yang ni waktu minggu suai kenal , sebenarnya aku kat depan tu - masuk koir sempena hari kemerdekaan ~~bajet satttt


Meriah betul kan


Ni waktu senamrobik bersama Naib Canselor. Ramah betul beliau :)


Yang ni biasalah aksi welfie beramai-ramai. Yang tak biasanya sebab Naib Canselor bergambar ngan budak-budak international (negro,arabic, etc) semua ada. Jadi perhatianlah kan.


Aksi sempoi anak-anak jantan ni. Bagus-bagus sporting :)

Tapi yang aku stres nya pasal loghat kat sini pekat lah. Aku cuma nak bagitahu "Aku nok ore kelate , nok bua ngan ore kelate" hahaaaa. Semua orang utara kat sini , siyely susah jugak nak communicate bila tak sama bahasa ni -ceh, macam la duk oversea-. Btw, aku cuma nak bagitahu la kat mana korang belajar ingat mak bapak,. Tak ke penat dorang cari duit nak suh korang dapat segulung ijazah. Masuk u cari pengalaman cari ilmu. Boleh nak fikir soal-soal jodoh ni , tapi ingat dulu matlamat utama kita masuk universiti. Sekadar perkongsian , ini pun untuk diriku jugak.

Wallahualam assalamualaikum #unimapmantap




Saturday, 21 May 2016

Cara nak detect wire USB

Tutorial simple untuk newbie. Ask me if you do not understand okay..Errrr korang pernah je kan terasa nak cucuk-cucuk wayar USB sampai meletop. Rilek2 sabar aku pun pernah alami benda sama. Ade beberapa kebarangkalian kenapa wire USB susah nak detect. Mungkin kerana beberapa sebab :

1- wire USB korang rosak , nak tahu rosak tak cuba try dekat laptop kawan
2- maybe korang kena uninstall balik USB port tuu , and then install balik...tengok macam kat bawah

Right click dekat 'My Computer' then tekan manage.


Patu akan terkeluar window cam kat bawah


Tekan Device Manager


Follow je step kat bawah. Kalau tak takde guna aku screenshot gamba kan kikiiii..






Done. Kalau tak jadi oyak (bagitahu) ea.. Ok assalamualaikum..


All Rights Reserved by AUNI LIYANA