Monday, 4 September 2017

Review Blog BLOGLIST

Hai assalamualaikum. Dulu aku ada janji something kan dengan pemenang bloglist blog ni. Ni haaa baru berkesempatan nak tunaikan janji-janji manis ni. Sorry tau sebab lambat ade kesilapan teknikal yang berlaku. Ok dah stop! 
Review Blog jeng jeng jeng.....

1) http://jombercontest.blogspot.my/


Ok first time masuk blog ni , ofkos la tengok dia punya link kan? Hmm link dia senang nak ingat hee alhamdulillah. Pastu terfikir la jugak kenapa dia punya link "Jom Bercontest"? Ok andaian diri sendiri sebab blogger blog ni suka join contest kot hehe , sebab tengok dekat older post semua macam join segmen yang banyak.

Blogger ni bernama Hani Fadhlina Abdul Rahman. Lawa nama ni mesti tuan punya badan pun sepadan namanya. Followers dia pun ramai (736). Aku tak sampai 300 pun hahahahaha. Yela aku ni jarang update blog , mana lah ade orang nak stick to me heee.

Kalau tengok dia punya header , cun! Sebab ade kombinasi kaler yang seakan pudar-pudar dan timbul keluar. Simply said , senang nak spot mata kita dekat dia punya BIG TITLE of blog :) 


2) https://belogsjm.blogspot.my/



JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower" Ini adalah tagline blog yang diberi nama #JMBELOG. Sebenarnya tertanya gak kenapa JM? Sebab bukankah nama tuan blog ini Jamil Hashim. Sepatutnya JH hehee suka-suka je judge orang. Sorry2. Mohon penjelasan tuan tanah hahaha , takut nak review yang ni ahaa nanti salah kena maki hamun uuu taknakkk doh. 

Tagline blog ni sangat related dengan isi kandungan dalam blog ni sebab tuan blog jenis yang suka update blog. Yaaa ini adalah yang paling utama kenapa sesetengah reader suka baca blog dia ,yup sebab dia sentiasa ada informasi penting dan berguna untuk dikongsi kepada pembaca setia blog dia. Keep it up ya :)


3) http://nasihattermasyhur.blogspot.my/



 Cuba teka apa yang aku syok dekat blog ni , teka-teka?!

Sebab blogger ni masih muda , lahir tahun 2001. Generasi 2000 dah ni. Aku 199* Ahaaa taknak cakap ah nanti nampak tua , ok2 aku still 20 tahun lagi, muda en? hahahahahaa

Then, penulisan dia serius but berunsurkan cute-cute sikit hehehe. Sorry dik akak buat review entah pape. Aku go through dia punya blog hahaha sebenarnya link dia tu adalah maksud nama dia dalam bahasa melayu. Nama yang diberi Naseha Syahira binti Md Razali. Ok baru tahu hehehe :) Nama gelaran dia Nas.

Blogger ni juga menekankan aspek penulisan dalam Bahasa Inggeris. Simple and nice. Baguslah jugak sebab dapat improve kita punya English. The more you write the more you learn kan? Teruskan ya.


4) http://www.sayidahnapisah.com


Jeles gak ngan blogger blog ni sebab dia ada domain dotcom. Mind sharing about how to get this domain? Kena bayar eh? Sebab kita pun nak ada domain sendiri gak baru nampak gah sikit hehehe.

Berumur 24 tahun , haha that's mean kena panggil kakak ler ni :) Dia punya header comel je sebab kaler yang digunakan kat situ macam vintage kaler. Yup aku totally suka vintage :)

Akak ni jugak suka update blog meliputi semua aspek. Tak kiralah hiburan ke, pengalaman ke, berunsur nasihat ke. Good! Keep post them :) Semakin banyak kita berjalan semakin luas pemandangan kita.


5) http://www.aimisyahirah.com/


Haaa blog ni pun lawa sebab kombinasi warna pink dan purple. Ya aku suka kaler pink. Pink itu menawan dan menampakkan seseorang itu bersifat kewanitaan , ayu gituh!

Melihat dari first impression dekat header tu , blogger ni adalah seorang yang mementingkan penampilan dan pandai bergaya gituh. Heee kan kan? Sebenarnya respect dengan orang yang menjaga penampilan ni hehe sebab aku ni sedikit pengotor hehe sikit je tak banyak.

Agaknya sis ni pakai template blog yang klasik kan dan tak diubah. But still nampak lawa dan kemas blog ni. Sebenarnya dia punya background tu sepadan dengan warna tulisan dekat header tu. Thumbs up !

Sekian review blog dari saya, Auni Liyana. Andai penulisanku mengguris hatimu maafkan aku. Aku cuma menyampaikan janji-janji manis ku ini. Hehehhee bye assalamualaikum :)


2 comments:

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Hi ... Terima kasih review blog Jom Bercontest dan jangan lupa singgah jenjalan kat blog saya yg lagi satu... Kisah Hidup Ku ...

#jombercontest
#kisahhidupku

farhanna jafri said...

semua blog ada dalam list. Memang bagus belaka.Anyway, singgah sini jadi pembaca baru blog ni :)

All Rights Reserved by AUNI LIYANA