Tuesday, 16 May 2017

Cara nak masukkan lagu dalam blog

Assalamualaikum. Hari ni aku nak ajar cara nak masukkan lagu dalam blog. Untuk newbie mesti ramai tak tahu kan? Kalau korang perasan ade button PAUSE HERE kat top tu , tu lah lagu yang sedang berkumandang di telinga korang sekarang. Kalau rasa sakit telinga mohon PAUSE lah ye :)


Ikut step dibawah : 

1- Pergi dekat LAYOUT > ADD A GADGET > HTML/JAVASCRIPT

2- Copy code kat bawah ni , paste kat HTML/Javascript. Yang kaler merah tu boleh gantikan dengan URL lagu yang korang suka. ~step 3  untuk dapatkan URL lagu.

<div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">

<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube.com/embed/Age-siiiwer?rel=0&amp;autoplay=1&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font> 


</div>


3-And then pergi bukak Youtube , pastu search lagu yang korang nak. Tekan SHARE > EMBED > dia akan bagi kod, Jangan copy semua. Amik yang aku merahkan je. 

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/NliYy7iqh-U?ecver=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


 Yang aku merahkan tu lah kod yang kena ganti dekat kod yang mula-mula tadi. URL lagu dia ada kat situ. 

4- Ganti kod tu , and last-last dapat macam ni.


<div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">

<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/NliYy7iqh-U?ecver=1?rel=0&amp;autoplay=1&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font> 


</div>

5- Okay ? Lepas tu save and tengok jadi tak? Anything to ask , comment di bawah.


1 comment:

Iris Myra said...

Wow tq for sharing!

All Rights Reserved by AUNI LIYANA