Saturday, 3 September 2016

Universiti Malaysia Perlis

Assalamualaikum kawan-kawan siber ku sekalian. Seriusly , rindu bebenar dengar korang. Tapi, aku dah register masuk u haahaa setelah lama bersarang di rumahku syurgaku. Aku mendaftarkan diri sebagai salah satu siswazah dekat Universiti Malaysia Perlis atau lebih dikenali sebagai UniMAP. Aku ingat UniMAP ni ade satu je kampus yang besar but ada banyak lagi kat luar. Aku ditempatkan dekat sempadan Thailand maaaa.. Hahaaa. Tapi tak lah dekat sangat weh. Kampus aku diberi nama UNICITI ALAM. But wow double wow, sangat okay uniciti alam ni dengan facilities yang dah sedia ada kat Uniciti. Tak perlu keluar nak cari duit , cari makan. Sebut je nak apa , kau dapat. Meh aku belanja gambar sikit -

Yang ni waktu minggu suai kenal , sebenarnya aku kat depan tu - masuk koir sempena hari kemerdekaan ~~bajet satttt


Meriah betul kan


Ni waktu senamrobik bersama Naib Canselor. Ramah betul beliau :)


Yang ni biasalah aksi welfie beramai-ramai. Yang tak biasanya sebab Naib Canselor bergambar ngan budak-budak international (negro,arabic, etc) semua ada. Jadi perhatianlah kan.


Aksi sempoi anak-anak jantan ni. Bagus-bagus sporting :)

Tapi yang aku stres nya pasal loghat kat sini pekat lah. Aku cuma nak bagitahu "Aku nok ore kelate , nok bua ngan ore kelate" hahaaaa. Semua orang utara kat sini , siyely susah jugak nak communicate bila tak sama bahasa ni -ceh, macam la duk oversea-. Btw, aku cuma nak bagitahu la kat mana korang belajar ingat mak bapak,. Tak ke penat dorang cari duit nak suh korang dapat segulung ijazah. Masuk u cari pengalaman cari ilmu. Boleh nak fikir soal-soal jodoh ni , tapi ingat dulu matlamat utama kita masuk universiti. Sekadar perkongsian , ini pun untuk diriku jugak.

Wallahualam assalamualaikum #unimapmantap




Saturday, 21 May 2016

Cara nak detect wire USB

Tutorial simple untuk newbie. Ask me if you do not understand okay..Errrr korang pernah je kan terasa nak cucuk-cucuk wayar USB sampai meletop. Rilek2 sabar aku pun pernah alami benda sama. Ade beberapa kebarangkalian kenapa wire USB susah nak detect. Mungkin kerana beberapa sebab :

1- wire USB korang rosak , nak tahu rosak tak cuba try dekat laptop kawan
2- maybe korang kena uninstall balik USB port tuu , and then install balik...tengok macam kat bawah

Right click dekat 'My Computer' then tekan manage.


Patu akan terkeluar window cam kat bawah


Tekan Device Manager


Follow je step kat bawah. Kalau tak takde guna aku screenshot gamba kan kikiiii..






Done. Kalau tak jadi oyak (bagitahu) ea.. Ok assalamualaikum..


Cara show subtitle pada Tiger Player

Hai. Nak update pasal tutorial sikit. kui kui. Ok straight to the point. Ikut step ke bawah..Semandangkan aku jenis layan korea gak. Haha. Gambar di bawah adalah video korea kui kui kui..
Pastikan korang bukak aplikasi Tiger Player untuk mainkan video tuu ya..


 Right click and ikut step kat bawah



Done, tak jadi mention kat komen box kat bawah ea .. ookk bye assalamualaikum..

Tuesday, 10 May 2016

Header guna Photoshop CS5

Hai assalamualaikum. Ni adalah contoh-co toh header buruk yang diedit oleh aku. Kalau korang nak korang mention je kat bawah nanti I buat untuk korang. Hihi. Free je. Nak jugak berbakti untuk pembaca blog. Hihii. Ade ke yang nak agak-agak.








Diatas adalah contoh header waktu aku tengah menggila dok edit huhuu. Buruk je tak hot macam korang. Ok lah. Size tu sesuai dgn blog ni. Kalau nak kasi tahu ya. Ok lah bye and assalamualaikum.

Friday, 29 April 2016

Kolej Matrikulasi Kelantan

Assalamualaikum


Hau hai.. Sebenarnya lama giler dah tak menaip keyboard ni. Terasa kekok jari jemari. Daripada 10 patah dalam masa 5 saat dah jadi 10 saat dah. Hahahaaa. Gambar yang dipaparkan adalah gambar waktu dinner budak-budak Al-Mahani (Blok C) dekat Kolej Matrikulasi Kelantan. Mak aiiii siaaaaaaa rindu giler dekat kawan-kawan especially budak- budak kelas aku and roomate aku. Aku rindu korang. Cuba cari mana aku hihiii cari lahhh!! Aku dibarisan paling belakang. Yang kat depann tu felo-felo or known as warden-warden asrama laa..

Bukan apa. Ni la aku ade kesempatan nak update blog weh.. Sebelum ni mana ade masa nak senang-lenang macam ni. Dekat matrik hari tu, aku tak pernah bukak blog huuuu tapi instagram tiap-tiap aku sekodeng hahaaa. Takdelaaa busy sangat pon tapi saje menyibukkan diri.. Nak belajar jadi orang sibuk sikit kuikukikuikuiiii.. Baru nampak matang haha ayat takleh blah!!! Annoying..

Takpelaaa.. Ni je pun. Update ni pun pasal nak citer dekat pembaca setia blog anok klate ni hihi okay la. bye sayang-sayang :) sayang korang Assalamualaikum.
All Rights Reserved by AUNI LIYANA